Het was tijdens een Tantra training in 2004. We deden een inquiry (zelfonderzoek) in het “verlangen van het hart”. Met een volle week van lichaamswerk en zelfonderzoek achter de rug verliep deze inquiry spontaan en weerstandsloos. Terwijl ik me hiermee bezighield, deed ik een ervaring op die ik indertijd niet kon plaatsen. Een stijgende energie langs de ruggengraat. Een openen van de onderste drie chakra’s. Extatische vreugde “ik ben, ik wil, ik kan”. Daarna een wereld van licht en liefde. Daar is alles eenvoudig en geboorte en dood zijn illusies. Het universum vanzelfsprekend. Pijn en verdriet onbekend.

Het duurde jaren voor ik er achter kwam wat voor ervaring dat is geweest. In 2007 stuitte ik op het boek “Kundalini, empowering human evolution” van Gopi Krishna. Toen werd het me duidelijk. Het veranderde mijn leven.

Niet lang daarna, in 2010, kwam ik in aanraking met Kundalini Yoga. Ik had er nog nooit van gehoord. Na het voltooien van de lerarenopleiding in 2011 ben ik, samen met mijn vrouw Marjo, in de Weerribben gaan wonen. Waar nog stilte is en duisternis. Mijn ideaal was om daar een yogastudio te beginnen. De bouw ervan, midden in het park, op het terrein van ons woonhuis, begon in september 2016 en de studio was in april 2018 voltooid. Een kleinschalige studio met ruimte voor 10 yogi’s en hun leraar en bijbehorende verblijfsaccommodatie.

Naast de studio staat ook nog een sterrenwacht. Voltooiing naar verwachting maart 2019. Voor mij horen de yoga en de sterren bij elkaar. Zij combineren het interne universum en het externe universum. In de studio worden, door mijzelf en anderen, Kundalini Yoga trainingen en workshops verzorgd. Mijn ideaal is om hier, in de nabije toekomst, ook lerarenopleidingen te verzorgen. En om yoga en sterren te combineren in deze opleidingen. Want wat binnen ons is, is ook buiten ons. Beiden zijn Een.

We kunnen op deze aarde zijn in een ervaring van enkel licht en liefde. We hoeven slechts ons hart te openen en niet bang te zijn. Niet strijd is voor de dapperen. Liefde is voor de dapperen. Sat Nam.

Social media van docent: